Tattoo healing process: en av de viktigaste processerna för din tatuering

Tattoo healing process: en av de viktigaste processerna för din tatuering

När du väl har bestämt dig för att skaffa en ny tatuering kan det hända att du börjar sätta dig in i tatueringsprocessen – och naturligtvis fokuserar du på hur det färdiga resultatet kommer att se ut. Det förstår vi naturligtvis. Men den viktiga läkningsprocessen efter tatueringen är ett av de steg i processen som vanligtvis får minst fokus. Och det är synd! Inte minst för att det är viktigt att förstå läkningsprocessen för att få bästa möjliga resultat och för att vara medveten och säker på de olika faser som din kropp och hud går igenom efter att du har blivit tatuerad.

Det är därför vi ger dig vår guide till läkningsprocessen, som belyser kroppens reaktioner på att en vass nål med pigment tränger in i huden flera tusen gånger.

En fin tatuering kan kosta mycket pengar, och om du inte tar hand om den under tiden efteråt kan den skadas.

De olika stegen i läkningsprocessen efter en tatuering

Många inom tatueringsbranschen delar in läkningsprocessen i tre olika faser som följer efter en tatuering. Här kan du läsa med och bli bättre på att själv kontrollera om läkningsprocessen går precis som den ska. De allra flesta professionella tatuerare i Danmark kommer naturligtvis också att vara behjälpliga med att förklara för dig hur du ska ta hand om din tatuering under läkningsfasen, och hur du ska vara särskilt uppmärksam på att identifiera och undvika olämpligheter.

De tre stegen i läkningsprocessen för en tatuering är följande:

De tre första dagarna: inflammationsfasen

Inflammation innebär inflammation, och det är helt normalt att huden runt tatueringen är svullen, mycket öm och röd de första 72 timmarna efter att du har blivit tatuerad. Det kan också hända att du blöder lite (eventuellt blod med lite bläck) under den första läkningsprocessen. Och det är återigen helt normalt. Det kan låta lite hårt – men din kropp är också inställd på att vara beredd på att läka, och därför kommer förbättringen att vara mycket märkbar från dag till dag. Om du inte upplever en betydande daglig förbättring bör du kontakta din tatuerare och/eller läkare. Det är dock endast i ytterst sällsynta fall som den inte fungerar exakt som den ska.

Det är viktigt att ge huden tid att läka. Därför är det en bra idé att inte träna direkt efter en tatuering. Var särskilt försiktig med träning som sträcker och sliter på huden.

Inom de första två veckorna: synlig förbättring

Under de första två veckorna börjar det översta hudlagret läka. Det kommer att skala, det kommer att bli sårskorpor – och det kommer förmodligen att klia mycket. Det som händer är i själva verket jämförbart med en svår solbränna. Naturligtvis är det viktigt att du inte kliar, pillrar eller på annat sätt tar bort de läkande sårskorporna som är kroppens eget skyddande lager. Detta skulle förlänga läkningsprocessen och i värsta fall orsaka ytterligare skador på huden.

Från de första två veckorna till 30 dagar: Läkningen fortsätter i hemlighet

En tumregel är att det tar ungefär en månad att läka en tatuering helt och hållet. Efter de två första faserna som beskrivs i avsnitten ovan börjar en ny fas där du inte kan se någon större förändring – förutom att tatueringen går från att vara lite mörk till att närma sig det slutliga utseendet. Efter exakt en månad ska tatueringen ha fått sin slutliga form, medan läkningsprocessen under huden fortsätter i upp till sex månader. Det är värt att notera att tatueringar som görs under hjärtat läker långsammare än de som placeras över hjärtat. En tatuering på vaden läker därför långsammare än en tatuering på axeln.

Ge din kropp vad den behöver efter en tatuering

Under den första tiden kommer din tatuering vanligtvis att vara hårt bunden för att förhindra att bakterier kommer åt den utsatta huden. Efter att ha tagit bort bandaget och följt tatuerarens instruktioner kan det vara bra att ge huden vitaminer och fukt. Du kan till exempel använda vår pantothenolkräm, som är perfekt för efterbehandling av tatueringar.

Detta ger din hud de bästa förutsättningarna för att läka ordentligt – vilket i slutändan ökar dina chanser att få en snygg tatuering som håller längre. Du kan läsa mycket mer om vår kräm för överbelastad hud genom att följa länken till vår produktsida.

Tillbaka till Top
Stäng Zoom
Context Menu is disabled by theme settings.