Ny tatuering

Ny tatuering

Att tatuera sig är fortfarande populärt i Danmark. Omkring 600 000 danskar har för närvarande en eller flera tatueringar, och det uppskattas att mellan 50 000 och 100 000 danskar tatuerar sig varje år. Detta visar att det fortfarande är mycket populärt att dekorera sin egen kropp med kreativa mönster och motiv.

Nedan kan du läsa mer om vad du ska tänka på när du ska tatuera dig, hur du förbereder dig inför en tatuering och andra tatueringstips.

Dessa regler ska du följa när du ska göra din första tatuering

Innan du gör din första tatuering finns det några saker som du måste vara medveten om. I Danmark finns det vissa regler inom tatueringsbranschen:

 • Det är förbjudet att tatuera personer under 18 år. 
 • Det är förbjudet att tatuera på halsen, ansiktet och händerna.
 • Kosmetiska tatueringar är dock tillåtna om tatueraren har genomgått en särskild utbildning. 

Även om det i allmänhet är olagligt att tatuera ansiktet finns det ett undantag. Om du till exempel. vill ha permanenta ögonbryn tatuerade, är det möjligt om tatueraren har en speciell utbildning. Anledningen till att lagen säger att du behöver särskild utbildning är att det finns ett antal risker med tatuering av ansiktet.  

När du tatuerar dig i ansiktet tatuerar du ett särskilt känsligt område av din kropp. Av naturliga skäl krävs extra försiktighet när man tatuerar runt ögonen, där tatueraren behöver särskild utbildning. 

Hur man lindrar smärtan med några smärtstillande medel före tatueringen 

På Painfree har vi smärtlindrande krämer som du kan använda före din nya tatuering för att göra ditt nästa tatueringstillfälle mindre smärtsamt. Krämen fungerar som en lokalbedövning, men tar inte bort smärtan helt och hållet. Krämen är dock effektiv om du behöver göra ett större motiv.

Om du får en större tatuering tar det naturligtvis längre tid att göra den. De danska tatuerarna brukar inte tatuera längre än fyra timmar i taget – detta beror på den smärta som du kommer att utsättas för under en längre tid. Med Painfree-krämer är det möjligt att förlänga denna tid så att du kan göra din nya tatuering klar snabbare.

Här kan du se hela vårt utbud av smärtlindrande produkter för din nya tatuering.

Skapa de bästa förutsättningarna för dig och din nya tatuering

Innan du låter tatuera dig kan det vara en bra idé att förbereda dig på bästa möjliga sätt. När du får en tatuering arbetar din kropp för fullt. För det första är din kropp inte van vid att utsättas för ständig smärta, vilket gör att den blir fysiskt trött snabbare. Som tur är finns det flera saker du kan göra för att klara dig igenom nästa tatueringssession. 

Det här kan du göra innan du tatuerar dig.

Nedan kan du se vad vi rekommenderar att du gör innan du låter tatuera dig: 

 • Ta med en illustration av vad du vill tatuera.
 • Se till att du är utvilad.
 • Undvik att dricka alkohol dagen innan.
 • Kom ihåg att äta en god måltid en timme innan du går på bänken. 
 • Ta med dig snacks och något att dricka om du ska ha ett större motiv.

Praktiskt sett är det en bra idé att ta med en bild eller illustration av det du vill tatuera. Detta ger din tatuerare de bästa förutsättningarna för att skapa den nya tatuering som du har tänkt dig. 

Det är också viktigt att du sover gott dagen innan du ska tatueras. Som sagt, din kropp arbetar på högvarv när du är under nålen, så försök att tänka på det innan du gör för många planer dagen innan du har ett möte.

Det är också en tydlig rekommendation att inte dricka alkohol dagen före eller timmarna före tatueringen. Alkohol späder ut blodet, vilket gör att du blöder mer när du tatuerar dig. Detta kan komplicera processen för tatueraren, vilket kan leda till ett sämre resultat. 

Det är viktigt att din kropp har allt den behöver när du får en ny tatuering. Därför är det viktigt att du får rikligt med näring. Vi rekommenderar därför att du äter en bra fast måltid en timme innan du ska tatueras. Om du gör ett större motiv är det till och med en bra idé att ta med lite extra mat. Det behöver inte vara mycket. Lite socker kan vara bra för kroppen, så att blodsockret hålls uppe och du inte plötsligt får huvudvärk.

Du kan göra detta efter att du har blivit tatuerad.

Efter att du har blivit tatuerad är det viktigt att din kropp får nödvändig vila. Det bästa du kan göra är att hålla kroppen helt lugn de första dagarna. Efter ungefär en vecka börjar du förmodligen märka att din nya tatuering kliar. Det är viktigt att du låter såret på din tatuering falla av naturligt – annars kan du riskera att skada din tatuering. 

Det bästa du kan göra för din nya tatuering dagarna efter att du har blivit tatuerad är att använda en fuktgivande tatueringskräm. Krämen förhindrar att din tatuering skalar, vilket är bra för läkningsprocessen. På Painfree har vi ett sortiment av eftervårdsprodukter – du kan se det här

9 snabba tatueringstips

Nu vet du vad du ska göra före och efter din första eller nya tatuering. Du får också veta vilka regler som gäller för tatueringar och hur vi på Painfree kan hjälpa dig att lindra smärtan när du sitter i soffan. Nedan har vi listat 9 snabba tips som du bör tänka på när du skaffar dig en ny tatuering:

 • Du bör inte ha för bråttom med att låta tatuera dig. 
 • Utforska alla alternativ när du letar efter en skicklig tatuerare. 
 • Förbered så mycket material som möjligt för att inspirera tatueraren.
 • Var inte rädd för att ställa frågor till tatueraren.
 • Tänk noga på var du vill ha din nya tatuering.
 • Ta in tillräckligt med mat och vätska.
 • Bär bekväma kläder när du tatuerar dig.
 • Kom ihåg att slappna av.
 • Kom ihåg att behandla din nya tatuering.

Dessutom ger vi dig ett extra tips att tänka på. Om du funderar på att använda färg i din nästa tatuering ska du vara medveten om att just den röda färgen i tatueringar kan utlösa allergiska reaktioner. En reaktion är inte garanterad, men om du vill minska risken för svullnad och klåda i huden bör du hålla dig till den svarta färgen när du gör en ny tatuering. 

Har du frågor om din nästa tatuering? Kontakta oss här

Vi hoppas att du har lärt dig mer om tatueringar och hur du ska gå tillväga för att få din nästa eller första tatuering. Självklart är vi alltid redo att hjälpa dig om du har några frågor om något av ovanstående eller om våra produkter. Du kan skriva till oss på [email protected]  – vi svarar alltid på ditt e-postmeddelande inom 24 timmar. Vi ser fram emot att höra från dig.

Context Menu is disabled by theme settings.