När kan jag träna efter en tatuering?

När kan jag träna efter en tatuering?

Det finns inget universellt svar på när en ny tatuering och träning går hand i hand. Det beror mycket på var på kroppen du har fått din tatuering gjord. Därefter har det också mycket att göra med vilken sport du spelar. Det är viktigt att komma ihåg – även om vi förstår att det är svårt – att det är lättare att komma tillbaka till en träningsrytm än att återställa eller reparera en skadad tatuering.

Nedan kan du läsa mer om vad du måste göra innan du börjar träna efter att ha fått en ny tatuering.

Vad kan hända om du tränar efter en ny tatuering?

Vi rekommenderar att du inte tränar i två dagar efter att du har blivit tatuerad. I detta skede är tatueringen fortfarande ett öppet sår, och det är särskilt viktigt att tatueringen tas om hand och att läkningsprocessen går sin gång. Det betyder att du bör rengöra den noggrant – men försiktigt – och ge den en regelbunden efterbehandling. Sist men inte minst behöver den bara lämnas ifred.

Du kan också läsa om var det gör mest ont att tatuera sig.

Undvik att blodtrycket stiger

Ett av skälen till att träning kan vara skadligt för din nya tatuering är att blodtrycket stiger när du tränar. Ett högre blodtryck innebär att blodet pumpas runt i kroppen snabbare. Om din tatuering fortfarande är ett öppet sår riskerar du alltså att din tatuering börjar blöda när du tränar. Vi rekommenderar därför att du börjar med ett lätt träningspass efter tatueringen.

Hudsträckning kan skada din tatuering

Efter de första dagarna börjar det bildas en skorpa på din tatuering. Denna skorpa kan göra att din tatuering ser lite annorlunda ut, men det är helt normalt. Du kanske också märker att den är lite utbuktande – även det är normalt. Det är viktigt att du tar väl hand om det sår som bildas under dessa dagar.

När du tränar använder du din kropp på ett mycket flexibelt sätt. Detta kan ske genom löpning, styrketräning eller cykling. I alla discipliner rör du nästan hela kroppen och spänner huden i processen. Det är inte hälsosamt för din tatuering att sträcka ut den. Du riskerar att spräcka det sår som bildats på din tatuering. Detta är inte bra för läkningsprocessen av din tatuering.

Att återuppta träningen efter en tatuering beror på vilken sport du utövar.

Anledningen till att det är svårt att ge ett konkret svar på när du kan återuppta träningen efter en tatuering är att det beror på vilken sport du utövar. Om du styrketränar varje dag har du full kontroll över om din tatuering rörs eller sträcks. Om du till exempel har en tatuering på benet kan du isolera din träning till övningar för överkroppen under de första veckorna. På så sätt får du motion samtidigt som du tar hand om din nya tatuering.

Om du spelar handboll eller fotboll är det dock mer sannolikt att din tatuering skadas. Det är ganska troligt att en motståndare kan röra din tatuering under en strid. Om du gör det kan du riskera att såret slits av. Fråga dig själv vad som är mest meningsfullt innan du börjar spela din sport igen.

Undvik all vattenrelaterad träning efter att du har blivit tatuerad.

Vi rekommenderar att du undviker all vattenrelaterad träning. Detta innebär simning eller andra vattensporter. Det är i allmänhet inte bra för tatueringen om den utsätts för mycket fukt. För det första är det ohälsosamt eftersom exponeringen för bakterier är högre i vatten, både i poolen och i havet.

Dessutom mjuknar såret om det utsätts för mycket vatten. Det gör att såret faller av igen, till exempel när du torkar dig med en handduk. Detta stoppar i sin tur läkningsprocessen och ökar risken för infektion i det öppna såret.

Bär lösa kläder när du börjar träna med din nya tatuering.

När du börjar träna igen är det också viktigt att ta hänsyn till kläderna i början. Vi rekommenderar att du tränar i ett löst träningsupplägg. En trång tröja kan vara skadlig för din tatuering. Tröjan kan gnugga på såret, vilket kan leda till att såret klias. Bakterierna från tröjan kommer sedan att sätta sig i såret om du har otur.

I allmänhet rekommenderar vi att du bär mjuka kläder efter att du har blivit tatuerad. Den mjuka bomullen glider fint över såret, medan ett par tajta jeans gnider mer på såret. Att låta din nya tatuering få så mycket luft som möjligt underlättar läkningsprocessen.

Du kan alltid kontakta oss om du har några frågor.

Om du har några tvivel om ovanstående eller om du behöver ett svar på en specifik fråga är vi alltid redo att hjälpa dig. Du kan skicka ett e-postmeddelande till oss på [email protected] så återkommer vi till dig inom 24 timmar. I de flesta fall återkommer vi inom en timme. Vi ser fram emot att hjälpa dig.

Context Menu is disabled by theme settings.