Efterbehandling av tatueringar och kosmetiska behandlingar.

Efterbehandling av tatueringar och kosmetiska behandlingar.

Det här inlägget handlar om tiden efter tatueringar och kosmetiska behandlingar. Alltför många glömmer bort den tid efteråt då huden är utsatt och sårbar, den tid då den behöver läka och tas om hand.

Det är naturligt att glömma läkningsprocessen och fokuserar främst på själva behandlingen, där kombinationen av lite nervositet och spänning uppstår. Nervositeten handlar ofta om smärtpåverkan och det är därför som spänningen kommer från att se det färdiga resultatet.

Många vill ha en smärtfri upplevelse och undersöker marknaden för magisk kräm, bedövningskräm eller smärtlindrande kräm för att uppnå smärtfri tatuering eller kosmetisk behandling..

Smärtfri upplevelse en smärtfri behandling

Painfree Cream är en av de bästa produkterna på marknaden, eftersom Painfree är både effektiv och kan användas för många ändamål. Bedövningskrämen kan användas för:

 • Tatueringsborttagning och laser
 • Piercing
 • Fyllmedel och permanent smink
 • Hårborttagning
 • Microneedling / Dermaroller

Oavsett vilken kosmetisk behandling du får, är det viktigt att tänka på läkningstiden efteråt. Vi har därför samlat råd om hur man bäst tar hand om och skyddar hudområdet, så kallad eftervård.

Eftervård – Rätt vård av tatueringar och kosmetiska behandlingar

Här har vi samlat många goda råd om vård och eftervård efter kosmetiska behandlingar och tatueringar.

Goda råd för vård och eftervård av ny tatuering

Skötseln av den nya tatueringen börjar hos din tatuerare. Beroende på vilken tatuerare du använder har de olika råd. Det råder dock enighet om eftervården.

1.Fukt och skydd

De flesta tatuerare rengör den nya tatueringen och smörjer in den med en antibakteriell salva, som fungerar som ett skyddande lager över den ”öppna” huden. Tatueringen täcks sedan med folie, plastfolie eller andra bandage för att skydda huden från solljus och irritation från kläder, eftersom huden är helt ”öppen”, vilket gör området både sårbart och mottagligt för bakterier.

Det är därför viktigt att inte ta bort folien under de första timmarna efter tatueringen. Tiden kan variera från 2 till 5 timmar, beroende på tatuerarens instruktioner. Timmarna efter tatueringen kan det svida, klia lite och huden kan vara öm och svullen.

Motstå frestelsen att ta bort folien för att se tatueringen eller revan. Hutan att behöva vila och tystnad.

2. Ta bort folien och rengör tatueringen

Efter några timmar tar du bort folien och rengör tatueringen från blod och överflödigt bläck. Det rekommenderas att använda en naturlig tvål som är parfymfri. Rengöring av tatueringar hjälper huden att bättre bilda sårskorpor.

Var försiktig mot huden och tatueringen när du rengör. Undvik därför att gnugga området torrt, utan klappa istället tills området är torrt.

Efter att tatueringen har tvättats rekommenderas det att låta huden/ tatueringen luftas i cirka 30-60 minuter.

Efter att ha lufttorkat tatueringen är det viktigt att applicera en läkande kräm på tatueringen. Den mest använda och välkända produkten för efterbehandling är pantenolkräm, på grund av dess helande egenskaper.

Bred ut ett tunt men täckande lager panthenolkräm över tatueringen. Täck inte över tatueringen omedelbart, utan låt krämen verka så att huden får en chans att ”andas”.

Panthenolkräm även känd som panthenolsalvaDet är alltså samma produkt.

En tatuering kräver inte bara vård första dagen du får den gjord.

Under den första veckan eller 7 dagarna efter tatueringen rekommenderas det att du applicerar panthenolsalva ofta varje dag.

Att hålla tatueringen ren och torr är en mycket viktig del av läkningsprocessen. Låt tatueringen och området luftas, särskilt efter att du har applicerat panthenolsalva, så att salvan kan tränga in och torka.

Undvik att mjuka upp det tatuerade området under den första månaden. Det går bra att duscha, men undvik badkar, spa och simbassänger.

Förutom att undvika att mjuka upp tatueringen bör du undvika vatten i pooler och spaanläggningar på grund av klorhalten.

Om du får en tatuering på sommaren bör du skydda tatueringen från solljus och undvika solbadning.

Solbadning omfattar även solarium, även om det är artificiellt ljus. Det rekommenderas att du undviker direkt solljus även om du använder solskydd med solfaktor. I värsta fall kan färgerna på tatueringen blekna när tatueringen utsätts för direkt solljus.

Undvik därför:

 • Direkt solljus
 • Klor
 • Spa-vistelser
 • Simbassäng
 • Solbad och saltvatten

Läkningsprocessen kan variera mycket beroende på tatueringens storlek, hur väl kroppen kan återhämta sig och hur väl du kan ta hand om tatueringen och hudområdet. Läkningsperioden kan därför sträcka sig från en vecka till flera månader.

Eftersom huden har varit ”öppen” bildas sårskorpor som sedan måste läka. De flesta människor vet hur mycket ett läkande sår kan klia, detsamma kan hända med tatueringar.

Undvik att klia på tatueringen eller plocka upp sårskorporna under läkningen och ta hand om området med en bra salva.

Förutom vårdande och läkande krämer kan du äta extra C-vitamin och immunstärkande vitaminer. Tatueringar sitter på kroppen hela livet, så det är viktigt att du är försiktig när det gäller skötsel och eftervård.

Både huden, tatueringen och du själv kommer att vara tacksamma för att du har avsatt tid för eftervård efter läkningsperioden.

Kontakta din tatuerare om dina tatueringar tappar färg eller om du märker andra saker som du inte är säker på är korrekta. Många tatuerare är verkligen hängivna eftersom det är deras hantverk och talang som syns på huden och därmed på omvärlden. Det är vanligt att se över tatueringen efter 6 veckor, vid behov för att rätta till små misstag. Kom ihåg att tatuerare är specialister, så fråga din tatuerare om du har minsta tvivel.

Kosmetiska behandlingar inkluderar tatueringsborttagning med laser, permanent hårborttagning & mikropigmentering, för att nämna några.

Idag används laserteknik i många olika kosmetiska behandlingar:

 • Hårborttagning
 • Minskning av rynkor
 • Behandling av ärr från akne
 • Karbunkel på kroppen och i ansiktet
 • Avlägsnande av tatueringar

Efterbehandling eller hudvård är oerhört viktigt för att säkerställa bästa möjliga förutsättningar för att huden ska läka. Efterbehandlingen handlar främst om att minska risken för infektioner i området, bevara färgen och skydda hudområdet.

Vård och efterbehandling syftar till att påskynda hudens läkning för att uppnå bästa möjliga slutresultat, detta gäller även mellan behandlingar.

Men innan vi kommer till efterbehandling och goda råd kan vi nämna möjligheten att få smärtfri laserbehandling om du inte har kommit för behandling ännu.

Många är rädda för smärtan i samband med laserbehandling. Smärtan är naturligtvis individuell, eftersom vi känner lasern på olika sätt och har olika smärtgränser.

Men om du vill ha smärtlindrande och smärtfri laserbehandling Smärtfri Lokalbedövningskräm är effektiv oavsett vilken kosmetisk behandling du ska genomgå.

Efter en kosmetisk tatuering ska området tvättas av efter 1-2 timmar. Det rekommenderas att tvätta med en grön eller naturlig tvål utan parfym och använda ljummet vatten.

Undvik att gnugga hudområdet torrt, utan använd en bomullspad som är ren och torr. Klappa området torrt, eftersom huden kan vara öm efter behandlingen, så ta hand om området försiktigt.

Applicera eftervårdskrämen på området i ett tunt lager. Efterbehandlingskrämer, som Panthenol Cream, innehåller B5-provitaminet dexpanthenol, som ökar den naturliga cellaktiviteten så att huden läker snabbare. Välj en panthenolsalva som är parfymfri.

Det rekommenderas att du applicerar efterbehandling varje timme under behandlingsdagen och även följande dag.

Här bör du använda Panthenol-kräm 3 – 5 gånger om dagen för att underlätta läkningen. Under samma period rekommenderas att man undviker att överbevattna området.

För att bäst skydda det område som har genomgått kosmetisk behandling, t.ex. ögonbrynen, är det viktigt att de hålls torra..

Du kan applicera ett tjockt lager panthenolkräm innan du går in i badet, eftersom det skyddar mot vattnet. Kom ihåg att ta bort det tjocka lagret efter badet och applicera ett tunt lager efteråt.

Liksom för nya tatueringar avråds från solbadning, inklusive konstgjord solning i solarium, och man bör undvika simbassänger och bad i havet eftersom vattnet antingen är klorerat eller salt. Spa-upplevelser bör också undvikas på grund av värmen, som bidrar till överhettning av kroppen.

Vissa kosmetiker avråder från träning under de första veckorna efter behandlingen. Fråga din terapeut om du är osäker.

Efterbehandling och vård efter kosmetiska behandlingar är avgörande för ett bra resultat, branschen uppskattar att rätt efterbehandling täcker hela 70% för ett bra resultat.

Så håll inte tillbaka med efterbehandling, avsätt den tid det tar att läka. I slutändan är pengarna och din tid väl investerade.

Tillbaka till Top
Stäng Zoom
Context Menu is disabled by theme settings.